Legpuzzels maken is natuurlijk een onderdeel van onze Nederlandse cultuur en gezinsleven. Maar hoe maak je het jezelf wat makkelijker en kan je daardoor ook de moeilijkere puzzels aan zonder de nodige frustatie? Met deze verschillende methoden maak je van een puzzelen een leuke hobby en is elke legpuzzel een te nemen hindernis. Lees de legpuzzeltips!

Leuke hersenkraker

Legpuzzels zijn een leuke en relatief goedkope hobby die ook nog eens goed is voor je hersenen! Ze zorgen voor een goed ruimtelijk redeneervermogen en logica. Het is ook een heerlijke gezinsactiviteit, vooral op lange winteravonden.

De beste strategieën om je legpuzzel te maken

Om puzzels sneller en met minder frustratie in elkaar te zetten, kun je een aantal trucs toepassen:

  1. Draai alle stukken met de beeldzijde naar boven

Het eerste wat je moet doen als je de puzzeldoos opent en op een tafel of ander plat oppervlak legt, is alle stukjes omdraaien zodat de beeldzijde naar boven ligt. Dit klinkt vervelend en dat is het ook, het maakt het in elkaar zetten van de puzzel natuurlijk veel gemakkelijker!

  1. Sorteer de stukjes in groepen

Terwijl je de stukjes omdraait, kan je ze al direct sorteren. Alle randstukken moeten op een aparte stapel worden gelegd, en het is een goed idee om de binnenste stukken te sorteren in kleinere stapels op basis van het deel van de puzzel waar ze vandaan lijken te komen. Begin deze verdeling met ongeveer vier tot zes groepjes stukjes.

  1. Zet de rand in elkaar

Zodra je de stukjes in een paar stapeltjes hebt verdeeld, kun je beginnen met het in elkaar zetten van de puzzel. Het beste is om te beginnen met de rand, want die bepaalt de ruimte waarin je gaat werken. Maak je absoluut geen zorgen als je een paar stukjes mist. Die komen snel genoeg tevoorschijn.

  1. In elkaar zetten door groepen, kleuren en patronen te sorteren

Begin vervolgens met je andere stapels. Als je de puzzel met familie of vrienden doet, is het een goed idee om een stapel per 1-2 personen te verdelen. Begin beter met de makkelijke dingen om te voorkomen dat je al snel gefrustreerd geraakt en het opgeeft.

  1. Let op de vorm van het stuk

Een ander belangrijk ding om op te letten is de vorm van het stukje. Puzzelstukjes zijn er in zes basisvormen, variërend van nul “knoppen” en vier “gaten” tot vier knoppen en nul gaten en alles daartussen. Hoe meer ervaring je hebt, hoe gemakkelijker je in één oogopslag kunt zien of een individueel stukje ook maar enigszins past waar je het wilt hebben.

  1. Verspreiden

Voor de harmonie binnen je puzzelteam is het heel belangrijk dat je de puzzel uitspreidt op een grote tafel of een ander plat oppervlak. Die moet groot genoeg zijn om niemand letterlijk tegen het hoofd te stoten bij het in elkaar zetten van de puzzel en ook niet het licht van een ander weg te nemen. Heb je geen tafel die groot genoeg is, overweeg dan te investeren in een puzzelmat. Zorg er ook nog voor dat niemand de doos met de foto van de voltooide puzzel inpikt!